Εις μνήμην Διονυσίου Σολωμού!
9η Φεβρουαρίου
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικού, Εξωτερικού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β1384/24/04/2017) η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
”Η γλώσσα η ελληνική έπρεπε να βλέπει μακράν, ως φάρον παμφαή, την λαμπράν αίγλην της αρχαίας χωρίς να έχει τέρμα τον φάρον αυτόν. Ο φάρος οδηγεί εις τον λιμένα, δεν είναι αυτός ο λιμήν. ” Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Είπαν για την ελληνική γλώσσα
Μοναδικό Ιστορικό Φαινόμενο Πολιτισμού!
Από τις χιλιάδες γλώσσες που ομιλούνται αυτήν την στιγμή στον κόσμο, η ελληνική είναι η μακροβιότερη και με διαρκή εξέλιξη.
Και παραμένει μια γλώσσα με υψηλή επικοινωνιακή εμβέλεια και κύρος. Ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε και διατήρησε την αξία του μέσα από τον γραπτό του λόγο και τα μοναδικά του κείμενα. Σεβόμενοι την ελληνική γλώσσα, αναγνωρίζουμε την πολυτιμότητά της και κατανοούμε την ιστορία της. Τα ελληνικά, συν όλων των άλλων, αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο στην κατανόηση των διαφόρων φαινομένων και σε επιστημονικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η διεθνής επιστημονική γλώσσα, σε διάφορους τομείς της, στηρίζεται στις λέξεις και στα παράγωγα της ελληνικής γλώσσας.
Ύψιστη η ποιότητα της ελληνικής γλώσσας!
Έχει απόλυτη συντακτική ευελιξία.
Δεν είναι απλώς σημειωτική, αλλά είναι εννοιολογική.
Αρχαία ελληνικά!
Η γλώσσα του Ομήρου, των φιλοσόφων, του δράματος και της κωμωδίας, της ιστορίας. Από τη διάλεκτο της Αθήνας, την ιωνική, την αττική, προέκυψε η πρώτη κοινή, ελληνική διάλεκτος. Γνωστή και ως Αλεξανδρινή, Βιβλική ή Ελληνική κοινή. Έγινε η πλέον διαδεδομένη και κατανοητή, από τα Βαλκάνια μέχρι την Αίγυπτο και από τη Μεγάλη Ελλάδα μέχρι τις παρυφές της Ινδίας.
Και αυτό οφειλόταν στην εξάπλωση του ελληνικού στρατού μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.
Η θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας
Η θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας στοχεύει στην ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε ανά τους αιώνες, στην εδραίωση του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Ομιλείτε αδιάλειπτα εδώ και 40 σχεδόν αιώνες!
Γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες και με την ίδια ορθογραφία επί 24 αιώνες.
«Αγαπητό μου παιδί, πρόσεχε την γλώσσα όπως την πατρίδα σου. Μία λέξη μπορεί να χαθεί, όπως μία πόλη, όπως μία χώρα, όπως η ψυχή. Τι γίνεται όμως όταν ένας λαός χάσει τη γλώσσα, την χώρα, την ψυχή του; Ένας λαός που έχει χάσει τις λέξεις του, παύει είναι λαός.
Στέφανος Νεμάνια, βασιλιάς της Σερβίας προς τον γιο του. 13 ος αιώνας.