Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Blog » Εκπαίδευση Τουαλέτα: Ενδείξεις Ετοιμότητας, Προετοιμασία, Βραδινή Πάνα.

Εκπαίδευση Τουαλέτα: Ενδείξεις Ετοιμότητας, Προετοιμασία, Βραδινή Πάνα.

Τι λένε οι ειδικοί; Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου;
Τι γίνεται με τη βραδινή πάνα; Η προσωπική μου εμπειρία.

    Το πέρασμα από την πάνα στην τουαλέτα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα ανεξαρτησίας του παιδιού, που αγχώνει συχνά τους γονείς «Πώς θα γίνει η μετάβαση;», «Θα τα καταφέρει;», «Και αν έχουμε ατυχήματα;», «Μήπως δεν είναι ακόμα έτοιμο;».

    Η αλήθεια είναι πως πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη μετάβαση, καθώς δεν αφορά μόνο αν τα παιδάκια μας έχουν τον έλεγχο των σφιγκτήρων τους, αλλά πρέπει να επέλθει και συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική ωρίμανση.

Τι λένε οι ειδικοί

  1. 1ον Η ηλικία του παιδιού είναι σημαντικός παράγοντας. Μελέτες έχουν δείξει ότι στα 2 έτη μόνο των 25% των παιδιών είναι έτοιμα. Στα 2μιση το 85% και στα 3 το 95%.
  2.  Ο έλεγχος της κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας έρχεται πολύ αργότερα. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε έως και τα 5 έτη.
  3. Συνήθως επιτυγχάνεται πρώτα ο έλεγχος των κενώσεων και στη συνέχεια της ούρησης. Μόνο στο 10% παρατηρείται το αντίθετο.
  4. Τα κορίτσια φαίνεται να πετυχαίνουν την εκπαίδευση σε μικρότερη ηλικία από τα αγόρια (2-3 μήνες), λόγω του διαφορετικού ουροποιητικού συστήματος.
  5. Τα πρώτα παιδιά της οικογένειας χρειάζονται περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα μικρότερα.
  6. Η σωστή προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία!
Image by Freepik

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου

Δες τα σημάδια

Συνήθως αυτά είναι:

  • στεγνές πάνες
  • να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο για τις κενώσεις του
  • να σου λέει πως βράχηκε
  • να σου λέει κακά-τσίσα πριν λερωθεί
  • να μπορεί να σηκωθεί-καθίσει μόνο του
  • να μπορεί να κατεβάσει-σηκώσει τα ρούχα μόνο του.

Προμηθεύσου γιο-γιο

Η τρύπα στην τουαλέτα μπορεί να το τρομάξει. Οπότε ένα γιο-γιο, που μπορείτε να στολίσετε κιόλας π.χ. με αυτοκολλητάκια, είναι πιο προσιτό. Βάλε το σε ένα χώρο που να το βλέπει, π.χ. στο δωμάτιό του, στο σαλόνι. Άφησέ το να παίξει (αφού μιλήσετε για τη χρήση του), να καθίσει με τα ρούχα του..

Πάρε πολλά βρακάκια

Τον πρώτο καιρό θα έχετε σίγουρα ατυχήματα (ναι, δεν το αποφεύγεις αυτό!) οπότε έχε πάντα κοντά σας αλλαξιές και βρακάκια, είτε στο σπίτι, είτε στη βόλτα.

Επίλεξε να ξεκινήσεις την κατάλληλη περίοδο

Το καλοκαίρι που έχεις βγάλει χαλιά – κουβέρτες και δεν φοράει πολλά ρούχα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή, ώστε να μπορείς εύκολα να το αλλάξεις-πλύνεις.

Επίσης, φρόντισε να μην συμπίπτει με κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, πχ ερχομός ενός ακόμα μωρού, μετακόμιση, πρώτη φορά στο σχολείο.

Ενημέρωσε όλους όσους το φροντίζουν

Σχολείο, γιαγιάδες ή άλλους φροντιστές, ώστε να κάνετε τα ίδια πράγματα και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα.

Δείξε τον τρόπο

Είμαστε μιμητικά όντα, οπότε η μίμηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Πάρε το μαζί σου στην τουαλέτα και δείξε του πού καταλήγουν οι κενώσεις.

Άφησε το πολλή ώρα χωρίς πάνα 

και θύμιζέ του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. ανά 1 ώρα, να κάθεται στο γιο-γιο. Βάλτο να καθίσει μετά τα γεύματά του.

Τι γίνεται με τη βραδινή πάνα

Όπως είπαμε, η βραδινή πάνα βγαίνει αργότερα, αλλά τι μπορείς να κάνεις όταν έρθει αυτή η στιγμή…
• Παρατήρησε τα σημάδια: στεγνές πάνες/ γκρίνια στον ύπνο όταν είναι βρεγμένο ή πριν βραχεί.
• Προμηθεύσου υποστρώματα.
• Πήγαινέ το τουαλέτα πριν κοιμηθεί και το πρωί όταν σηκωθεί.
• Αν χρειάζεται, πριν πας εσύ για ύπνο σήκωσε το να παέι τουαλέτα (αυτό μπορεί να το επαναλάβεις 1 ή δύο φορές μέσα στη νύχτα).
• Μην του δίνεις να πίνει πολλά υγρά πριν τον ύπνο. Αν πίνει γάλα, μείωσε την ποσότητα ή, αν μπορείς, μετάφερέ το τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο.

Η εμπειρία μου με τη Σοφία

    Από πολύ νωρίς η Σοφία έδειχνε σημάδια ετοιμότητας. Ήδη ενός έτους πήγαινε πάντα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ μπορούσε να καθίσει, να σηκωθεί μόνης της, καθώς και να ανεβάσει-κατεβάσει τα ρούχα της. Η παιδίατρος μου είπε πως καλό είναι να της πάρω ένα γιο-γιο και να τη βάζω να κάθεται, έστω με την πάνα, αλλά εγώ θεώρησα πως είναι πολύ μικρή ακόμα.

    Την Άνοιξη, όμως, που ήταν 19-20 μηνών, έγινε το πρώτο βήμα! Η Σοφία έδειχνε ενθουσιασμένη με το καινούριο της «παιχνίδι». Καθόταν (με τα ρούχα), έβαζε τα μωρά της και φυσικά ερχόταν (ούτως ή άλλως) μαζί μου στην τουαλέτα.

    Το Καλοκαίρι (21-22 μηνών) έγινε το επόμενο βήμα! Μέναμε πολλές ώρες με βρακάκι. Στην αρχή «τα κρατούσε» (σημάδι πως είχε έλεγχο των σφιγκτήρων), αλλά αφού βράχηκε μια-δυο φορές και δεν της άρεσε, άρχισε να τρέχει στο γιο-γιο, το οποίο φροντίζαμε να το έχουμε δίπλα μας (!), φωνάζοντας «κακά-κακά». Εμείς πάλι φροντίζαμε να την επιβραβεύουμε με φιλιά, αγκαλιές και πολλά μπράβο!

Το άγχος μου ήταν τι θα κάναμε όταν θα βγαίναμε έξω! Φυσικά δεν ήθελα να την πάω στις τουαλέτες των καφετεριών…. Η λύση βρέθηκε με το φορητό γιο-γιο. Εύκολο, ελαφρύ και δεν πιάνει χώρο. Το παίρναμε και το παίρνουμε παντού μαζί! Εγώ το προμηθεύτηκα από το Spitishop, αλλά μπορείς να το βρεις και σε άλλα καταστήματα με βρεφικά-παιδικά είδη.

Μπορείς να το βρεις εδώ.

    Όσον αφορά τη βραδινή πάνα, η Σοφία αποφάσισε να τη βγάλει μόνη της (εγώ δεν ήμουν έτοιμη!). Φέτος το Χειμώνα (2μιση ετών), άρχισε να παραπονιέται και να μου λέει πως δεν τη θέλει. Όμως οι πάνες το πρωί ήταν βρεγμένες… Μια-δυο της την φορούσα αφού την έπαιρνε ο ύπνος και σταδιακά έβλεπα πως άρχισε να ξυπνάει στεγνή ή να ξυπνάει τα βράδια και να μου λέει πως θέλει τσίσα. Ένα βράδυ ξέχασα να της την φορέσω και αυτό ήταν… Bye bye πάνες! Φυσικά, μας έχουν τύχει ατυχήματα, τα οποία όμως με τον καιρό γίνονται όλο και λιγότερα.

Συμβουλή 1: Οι ηλικίες είναι ενδεικτικές! Παρατήρησε το παιδί σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα πότε είναι πραγματικά έτοιμο. Και αν δοκιμάσετε και τελικά δείχνει άρνηση, άφησέ το για 1-2 μήνες και προσπαθείς ξανά.
Συμβουλή 2: Ποτέ, μα ποτέ, μη μαλώσεις το παιδί αν λερωθεί! Θα νιώσει άσχημα και ντροπή, οπότε θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Περιμένω και τις δικές σας εμπειρίες. Καλή επιτυχία!

Ελευθερία Κωνσταντινίδη
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ MSc ICT | Website | + posts

Πρόγραμμα Υπέροχα Νήπια 0-4ετών
Παιχνίδια με Νόημα (Baby Sign Language) 6-18μηνών
Βρεφικό Μασάζ (ΙΑΙΜ) 0-12μηνών

2 σκέψεις στο “Εκπαίδευση Τουαλέτα: Ενδείξεις Ετοιμότητας, Προετοιμασία, Βραδινή Πάνα.”

  1. Καλησπερα!!!!!οσον αφορα τη βραδινη πανα μας))))))της εκοψα την πρωινη γεναρη.στην αρχη ειχαμε ατυχηματα αλλα πλεον ολα καλα)παρατηρησα οτι τα πρωινα ξυπνουσε στεγνη.και μια μερα τη ρωτησα.το βραδυ θες να φορας πανα ή βρακακι?μου λεει βρακακι.και ετσι την ξεκινησα.το πρωτο βραδυ στεγνη το 2ο ξυπνησε ηπιε νερο και το πρωι ηταν βρεγμενη.
    P.s πριν κοιμηθει οταν ειμαι σπιτι θηλαζει. Και 1η Απριλη ξεκιναει παιδικο.σε 2 μηνες κλεινει τα 3.ξερω οτι κοντα σε αλλαγες δεν το κανουμε αλλα τη βλεπω ετοιμη…..
    Το βραδυ να την ξυπναω να τη βαζω στη λεκανη?φοβαμαι μην συνηθισει ετσι και δεν ξυπναει να μου λεει οτι θελει τσισα
    Ευχαριστω!!!!!!.

    1. Ελευθερία Κωνσταντινίδη

      Αν είναι έτοιμη και εφόσον και η ίδια το ζητά δεν υπάρχει λόγος να την καθυστερήσεις! Ναι το βράδυ σίγουρα πριν κοιμηθεί πάμε τουαλέτα, αποφεύγεις τα πολλά υγρά αργά το απόγευμα και καλό είναι να τη σηκώνεις 1 φορά το βράδυ ώστε να πηγαίνει τουαλέτα, γιατί κοιμούνται βαριά και δεν το καταλαβαίνουν ακόμα.

Πείτε μας την γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *